Beleggen in crypto voor beginners: 5 tips

 Beleggen in crypto voor beginners: 5 tips

Tegenwoordig lijkt iedereen te beleggen in digitale munten, oftewel cryptocurrencies, en wellicht zit jij er ook aan te denken om je in deze wereld te wanen. Toch kan het zijn dat de crypto-begrippen als abracadabra klinken en dat je niet precies weet waar je moet beginnen. Maar geen zorgen, want hieronder zetten wij vijf tips voor je op een rij die jou klaarstomen voor het beleggen in crypto.

Tip 1: Weet welke cryptomunten er allemaal zijn

De veruit meest bekende cryptomunt waar je in kunt investeren is de Bitcoin. Dit was de allereerste digitale munt, maar niet veel later volgden er meer. Een daarvan is Ethereum, waarbij je kunt programmeren met blockchain. Ook heb je Dogecoin, Ripple, Litecoin en Cardano. 

Tip 2: Weet waarin je wil beleggen

Toch zijn de bovengenoemde munten niet de enige. Zo bestaan er talloze cryptomunten waarin jij kunt beleggen. Vergelijk daarom deze munten met elkaar. Doe ook vooral veel onderzoek naar de munten voordat je gaat investeren. Zoek bijvoorbeeld de tien beste cryptocurrencies op en kijk hoe deze munten in de markt liggen. Natuurlijk kan niemand de toekomst van de munt voorspellen, maar jij kunt aan de hand van jouw eigen onderzoek wel risico’s beperken. Verspreid bijvoorbeeld jouw budget over verschillende crypto’s.

Tip 3: Spreek met jezelf een budget af

Om voort te borduren op het vorige punt is het aan te raden om een budget met jezelf af te spreken dat je wil gaan investeren. Je moet namelijk alleen geld investeren dat je kunt missen. Er kleven overigens risico’s aan het beleggen, waaronder misschien zelfs wel het geval dat je al jouw geld kunt kwijtraken.

Tip 4: Laat jouw emoties niet bepalen

Veel mensen handelen uit emoties. En dat leidt vaak tot verkeerde beslissingen waar men later spijt van krijgt. Een belangrijke tip is om dit als beginner juist niet te doen: denk goed na voordat je een beslissing neemt. Wees niet gefrustreerd omdat de waarde van de munt daalt, of koop niet in paniek een bepaalde munt die op dat moment zo aantrekkelijk lijkt. Doe vooraf jouw onderzoek, bepaal een strategie en probeer je hier ook zo veel mogelijk aan te houden.

Tip 5: Houd de risico’s in je achterhoofd

We benoemen het nogmaals: houd rekening met de risico’s die kleven aan het beleggen in crypto. De cryptomarkt schommelt behoorlijk en van het een op het andere moment kan jouw munt zo een stuk minder waard zijn. Wees je bewust van deze risico’s voordat je jouw geld gaat steken aan de digitale munt. 

Tip 6: Beleg op de juiste plek

Wil je investeren in bijvoorbeeld de Bitcoin? Bitcoin kopen kan heel eenvoudig, alleen weten veel mensen dat nog niet. Zo is het belangrijk om eerst een wallet aan te maken: een soort bankrekening waarop jouw digitale munt wordt bewaard. Vervolgens kun je een bestelling plaatsen en afrekenen. Er zijn veel verschillende plekken waar je Bitcoin kunt kopen, bijvoorbeeld bij een exchange of een cryptobroker. Vooral een cryptobroker is prettig als beginnend belegger: die maakt het eenvoudig om crypto te kopen en kan jou hulp en service bieden wanneer je er even niet uitkomt.

Lilian

Gerelateerd