Dit mag je zeker niet overslaan wanneer je in Firenze bent

 Dit mag je zeker niet overslaan wanneer je in Firenze bent

Firenze, de Italiaanse benaming voor de stad Florence, is een waar pareltje. Het is de hoofdstad van de bekende regio Toscane en staat ook wel bekend als de plek waar de Italiaanse renaissance het levenslicht heeft gezien. Er is dan ook ontzettend veel te zien in de stad. Hieronder bespreken wij de bezienswaardigheden Firenze die zeker een bezoek waard zijn.

1. Kathedraal van Florence

Met stipt op nummer een staat de kathedraal van Florence, in het Italiaans ook wel bekend als de Duomo Santa Maria der Florence. Dit is namelijk hét gebouw waaraan iedereen Florence herkent en maakt prominent deel uit de skyline van de stad. De kathedraal is gebouwd in de gotische stijl en dat maakt het gebouw adembenemend. Ook binnen in het gebouw kun je enkele kunstwerken zien. Bovendien kun je de Duomo bezoeken en beklimmen, maar zorg er wel voor dat je kaarten hebt. Zo zijn er maar liefst zes miljoen toeristen per jaar die hier een bezoekje aan willen brengen. 

2. Uffizi Museum

Het Uffizi Museum in Firenze mag je echt niet overslaan wanneer je in de buurt van Florence bent. Het is namelijk hét museum van Toscane en iedereen wil hier een kijkje nemen. Dit resulteert dat het museum vaak al dagen van tevoren is uitverkocht. Maar, wat is er dan zo bijzonder aan dit museum? Nou, daar is een simpel antwoord op te geven. Je vindt hier namelijk een aantal meesterwerken uit de renaissance van onder andere Michelangelo, Botticelli en Giotto. 

3. Ponte Vecchio

Over de rivier de Arno bevindt zich een waar pareltje. Hier loopt namelijk een heel oude brug, genaamd Ponte Vecchio. De brug is gebouwd in 1345 en is sindsdien een highlight van de stad. Voorheen was dit een houten brug, maar door een overstroming moest deze vervangen worden door steen. Al snel werden er verschillende winkeltjes gebouwd op deze brug, die je nu nog steeds kunt bewonderen. Vroeger werden deze winkeltjes vooral gebruikt door slagers en leerdooiers, maar zij gooiden het afval in de Arno waardoor het al snel vervuild raakte. Deze slagers en leerdooiers moesten plaatsmaken voor goud- en zilversmeden en tot op de dag van vandaag zitten zij er nog steeds. 

4. Palazzo Vecchio

Als je de Ponte Vecchio hebt bewonderd, loop dan even door naar het Palazzo Vecchio. Deze twee bezienswaardigheden liggen namelijk heel dichtbij elkaar. Het Palazzo Vecchio is het stadshuis van Florence en is schitterend om te zien. Vroeger diende het gebouw als kantoorpand voor financiële instellingen, maar vandaag de dag wordt het gebruikt voor concerten en tentoonstellingen. Bovendien kun je de toren van het paleis beklimmen om zo een wonderbaarlijk uitzicht over Florence te krijgen.

5. Santa Croce

Aan het Piazza Santa Croce ligt een van de belangrijkste kerken van Firenze: de Santa Croce. De bouw van deze kerk heeft dan wel bijna een eeuw geduurd, maar nu staat er ook een adembenemend gebouw. De Santa Croce is zelfs een van de mooiste gotische kerken van Italië. Niet alleen is het gebouw bekend om zijn mooie uiterlijk, de kerk bevat namelijk een aantal graven van onder andere Michelangelo, Dante en Galileo Galilei. Zo zijn er nog meer graftombes te vinden van Florentijnen; wie namelijk meebetaalde aan de bouw van de kerk, kreeg het recht om begraven te worden in deze kerk.

6. Palazzo Pitti

Het grootste paleis van Florenze is de Palazzo Pitti. Deze vind je aan het plein Piazza de Pitti en is zeker het bezoeken waard. Het paleis is gebouwd in de vijftiende eeuw in opdracht van Lucca Pitti, maar in de zestiende eeuw werd het al overgenomen door familie Medici – terwijl de bouw nog niet af was. Sindsdien werd er veel verbouwd en aangebouwd aan het paleis, en in de zeventiende eeuw is de voorgevel nogmaals bijgewerkt. Je kunt dit paleis bezoeken, maar ook hiervoor geldt dat je wel even een ticket van tevoren moet scoren.

7. Giardino di Boboli

Achter het Palazzo Pitti liggen prachtige tuinen aangelegd, genaamd de Giardino di Boboli. Wanneer je een bezoekje hebt gebracht aan het paleis moet je ook zeker even langs en door deze tuinen struinen. Heerlijk om even de rust op te zoeken in het altijd drukke Firenze. Het Giardino di Boboli behoort zelfs tot een van de grootste tuinen van Italië. Bovendien zijn de Boboli-tuinen een inspiratiebron geweest voor velen, bijvoorbeeld de tuin van Versailles. Naast dat je in de tuin van het Palazzo Pitti veel strakgesnoeide hagen ziet, kun je er ook meerdere kunstwerken, heuvels, terrassen, fonteinen en ook een amfitheater. Al met al: je kijkt je ogen uit.

Lilian

Gerelateerd