Zo kan jij je beter concentreren

 Zo kan jij je beter concentreren

Vind jij het moeilijk om al je aandacht op 1 taak te richten en ben je daarom minder productief op een dag? Dat ligt waarschijnlijk aan je concentratie. We hebben allemaal wel momenten waar concentreren echt onmogelijk voelt. In dit artikel lees je waarom je concentratie minder kan zijn én tips om je concentratie verbeteren.

Geen motivatie

Zonder motivatie om in eerste instantie aan je taken te beginnen, is concentreren ook lastiger. Weinig motivatie kan ook veel (persoonlijke) redenen hebben. Als je wacht met het beginnen van je taken ‘op het goede moment’ blijf je het vaak uitstellen. Als je geen motivatie hebt is het goed om ‘gewoon’ te beginnen. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak helpt het maken van een takenlijstje. Op die manier kan je beginnen en weet je goed wat je te doen staat. Je kan het aanpassen op hoeveel motivatie je hebt op een dag. Als je dan tóch lekker in het ritme van het werken zit, kan je andere taken erbij pakken. Wees realistisch en vraag niet te veel van jezelf.

Slechte nachtrust

Als je genoeg slaap hebt gehad geef je je lichaam de gelegenheid om energie op te bouwen voor de komende dag en stress te verwerken. Dit is heel belangrijk voor je concentratievermogen, daarom moet je genoeg slapen. En als je dan toch niet goed geslapen hebben is die kop koffie nodig, maar wist je dat cafeïne de concentratie voor een moment kan verbeteren? Let wel op dat als je juist te veel koffiedrinkt, dit juist het tegenovergestelde effect kan hebben.

Afleiding

Dit spreekt voor zich, maar het is belangrijk om een rustige plek op te zoeken voor goede concentratie. Zonder afleiding blijf je in je workflow. Zorg dat je je telefoon op een stille modus hebt, zodat je niet bij elke notificatie meteen je telefoon wilt pakken. Ook is het aan te raden om niet te veel te multitasken en je gewoon te focussen op 1 taak tegelijk.

Pauze

Las na 20 minuten steeds een pauze van 5 minuten in. Neem wat te drinken, sluit even je ogen, loop even rond. De hele tijd zitten is niet goed voor de doorbloeding van je lichaam, daarom is even rondlopen belangrijk en kan je daarna weer lekker aan de slag.

Meditatie

Elke dag even mediteren verbetert je focus. Het vereist veel concentratie, waardoor je jezelf dat aanleert en dan met andere taken ook goed gefocust bent.

Redactie

Gerelateerd