Val beter in slaap met deze tips

 Val beter in slaap met deze tips

Je komt eindelijk thuis na een vermoeide dag en je kan niet wachten om je bed in te kruipen. Maar als je eenmaal in bed ligt, wil de slaap maar niet komen en lig je alleen maar te woelen. Hoe kan dit en hoe is dit te voorkomen?

Schaapjes tellen

1 schaap, 2 schaap, 3 schaap… Dit is al een eeuwenoude slaapgezegde; schaapjes tellen. Maar werkt het nou echt en wat is dan de juiste manier?

Uit onderzoek is dus gebleken dat schaapjes tellen niet werkt en dat je er juist langer van wakker blijft. Dit komt doordat je nog actief gaat nadenken en hierdoor je hersenen geen rust geeft. Je kunt beter gaan dromen over andere rustgevende plekken zoals watervallen of natuurgebieden. Dus laat die schaapjes maar lekker rennen in je gedachtes!

Veranderingen aanbrengen

Verwijder al je lichtgevende apparaten uit je slaapkamer, laat je raam een stukje open staan en alle apparaten die geluid maken worden ook verbannen uit je slaapkamer. Deze kleine dingen kunnen er al voor zorgen dat jij makkelijker in slaap gaat vallen. Maar probeer ook eens om je mobiel/tv/tablet een uur voordat je wilt slapen, uit te doen. Want door het blauwe licht van je scherm wordt er geen melatonine aangemaakt en kan jij minder snel slapen.

En douch jij meestal in de ochtend? Probeer dit dan eens voor dat je gaat slapen. Want door te douchen warmt je lichaam op en om dan vervolgens in de koudere lucht te stappen, daalt je lichaamstemperatuur sneller. Hierdoor wordt het stofje metabolisme vertraagt en bereidt je lichaam zich al voor op slaap! En als je ook nog elke avond rond dezelfde tijd gaat douchen, wordt het je routine en verwacht je lichaam op den duur ook dat je na je douche zal gaan slapen.

Woelen in bed

Lig je al een uur in bed en lukt het nog steeds niet om in slaap te komen? Verlaat dan gerust je bed om even naar een andere omgeving te gaan. Loop naar de keuken voor een glas water, lees dat laatste hoofdstuk van je boek nog even snel uit in de woonkamer of vouw de was op in je washok. Probeer ‘hersenloze’ activiteiten te doen en vermijd schermen zodat je na twintig minuten weer naar bed kan gaan om in slaap te vallen.

Hopelijk val jij na het lezen van dit artikel zo in slaap!

Redactie

Gerelateerd