Zo bereid jij je voor op de zwangerschap

 Zo bereid jij je voor op de zwangerschap

Het voorbereiden op de zwangerschap is niet binnen een paar seconden gepiept. Er zijn namelijk een boel zaken waar je rekening mee moet houden. Dit is misschien niet het leukste onderdeel van de zwangerschap, maar is wel van groot belang. Hieronder hebben wij een aantal tips voor je hoe jij je kunt voorbereiden op de zwangerschap.

1. Heb genoeg ruimte

Het is belangrijk dat je genoeg ruimte in jouw huis hebt wanneer de kleine op komst is. In het begin is het normaal dat je het wiegje naast jouw eigen bed zet, maar op een gegeven moment moet jouw baby een eigen kamertje krijgen. Bovendien nemen een aantal babyspullen ook de nodige ruimte in beslag: denk maar aan een babybadje, een commode en een kledingkast. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte creëert voor jouw baby.

2. De kosten

We weten allemaal dat er veel kosten komen kijken bij een baby. Het is daarom aan te raden om je goed voor te bereiden op deze kosten. Deze kosten zullen namelijk ieder jaar steeds meer toenemen. Zo begint het bij het aanschaffen van grotere kleding. Je zult namelijk kleding van een maatje groter moeten kopen, een zwangerschapsbh en ook tijdens de bevalling wil je comfortabele kleding aanhebben. Bovendien moet je een bijdrage betalen voor de kraamzorg en als je gaat bevallen in het ziekenhuis. 

Als je bent bevallen zullen de kosten alleen maar meer worden. Denk aan de vele luiers, het aanschaffen van een kinderwagen en misschien wel een kolfapparaat. Daarnaast kost de inrichting van een babykamer gemiddeld zo’n vijfhonderd euro. Even later wil je misschien jouw kindje brengen naar de kinderopvang, waar ook een prijskaartje aan zit. Houd het gehele kostenplaatje dus goed in je achterhoofd.

3. Werk

Voor veel ouders is dit een lastige keuze: hoe ga je het doen met jouw werk? Ga je parttime werken, helemaal stoppen of wil je fulltime blijven werken? Bovendien moet je nadenken of dit financieel lukt. Wanneer je helemaal stopt met werken, komt er geen geld meer in het laadje. Ook heb je geen collega’s meer en zal je het werk moeten laten liggen waar je altijd blij van werd. Vraag jezelf af wat voor jou de juiste keuze is en of het haalbaar is. 

4. Jouw gezondheid

Het is natuurlijk logisch, maar alsnog belangrijk om te benoemen: houd een gezonde levensstijl aan wanneer je zwanger bent. Breng regelmatig een bezoek aan de sportschool, eet voeding die zowel jou als jouw kindje voedt en zorg ervoor dat jouw lijf in een goede conditie verkeert. Hierdoor maak je het jezelf een stuk makkelijker als het gaat om de zwangerschap. Bovendien is het belangrijk dat je meteen begint met het slikken van foliumzuur wanneer je zwanger wil worden. Dit verkleint de kans op ernstige aandoeningen bij jouw kleine, zoals een open rug, een hazenlip of een hartafwijking. Een andere naam voor foliumzuur is vitamine B11. Dit zit voornamelijk in groenten, fruit en volkoren product. Je kunt er ook tabletten voor slikken – dit is zelfs aan te raden.

Lilian

Gerelateerd