Ook je cv heeft goed onderhoud nodig

 Ook je cv heeft goed onderhoud nodig

Hoe vaak denk jij aan je cv-ketel? Grote kans dat je er alleen mee bezig bent als je opeens onder een koude douche staat door een storing. Een warm huis begint bij goed cv-onderhoud. Zo hou je niet alleen nare storingen buiten de deur, maar ook grotere problemen, zoals brand, lekkage en zelfs koolmonoxidevergiftiging. Met deze tips zorg je dat je cv veilig en optimaal blijft werken. En dat je nooit meer onder een koude douche hoeft te staan.

Waarom het broodnodig is

Er zijn allerlei redenen waarom jaarlijks cv-ketel onderhoud een must is. We zetten de grootste gevaren van een slecht onderhouden cv voor je op een rij.

  • Lekkage. Je cv-ketel bestaat uit meerdere onderdelen die kunnen gaan lekken. Met regelmatig onderhoud voorkom je dus een lekkage en andere (soms verborgen) waterschade in huis.
  • Koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een geurloos, kleurloos en dodelijk gas. Juist omdat je er niets van merkt, is het een regelrechte sluipmoordenaar: elk jaar overlijden 10 tot 15 mensen door koolmonoxidevergiftiging. In bijna 50 procent van de gevallen is een kapotte cv de oorzaak.
  • Brand. Een slecht onderhouden cv-ketel is allesbehalve brandveilig. In de installatie kan brand ontstaan, waardoor in een mum van tijd je hele woning in de fik staat. En dat komt ook niet zonder ernstige financiële risico’s: brandschade die is veroorzaakt door een slecht onderhouden wordt cv namelijk niet altijd vergoed door je verzekeraar.

Goed onderhoud bespaart geld

Over je portemonnee gesproken: naast mogelijke problemen met je verzekeraar ben je aan een slecht onderhouden ketel uiteindelijk ook meer geld kwijt. Dat komt doordat een optimaal werkende cv zuiniger is, minder energie slurpt, en minder reparatiekosten voor storingen en defecten vraagt.

We kunnen dus gerust stellen dat periodiek cv-onderhoud je niet alleen kopzorgen maar ook geld bespaart: je reparatie- en energierekening is meestal aanzienlijk lager dan wanneer je een slecht onderhouden of verkeerd geïnstalleerde ketel hebt.

Goed om te weten

Ook een nieuwe of moderne cv-ketel moet periodiek onderhouden worden. Deze kan namelijk alsnog verkeerd geïnstalleerd zijn of defecten gaan vertonen, en daardoor gevaarlijk zijn.

Abonnement op cv-ketel onderhoud

De richtlijnen van de fabrikant schrijven voor hoe vaak je je ketel moet onderhouden. In de meeste gevallen is dit tussen de één en drie jaar. Wil of kun je de cv niet zelf onderhouden? Dan kan een abonnement op cv-onderhoud uitkomst bieden.

Voor een laag vast bedrag per maand komt er eenmaal per jaar een vakman bij je langs om de ketel te inspecteren en te onderhouden. Mankementen en lekkages worden zo op tijd opgespoord. Heb je te maken met een tussentijdse storing? Dan krijg je als abonnee voorrang op een bezoek van de monteur.

onlino

Gerelateerd