Alles wat je moet weten over natuurinclusief bouwen

 Alles wat je moet weten over natuurinclusief bouwen

We weten allemaal dat we steeds zuiniger moeten zijn op onze aardbol. We gaan elektrisch rijden, we nemen zonnepanelen op ons dak en scheiden het afval. Ook praten we steeds vaker over natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen is een manier van bouwen waarbij er aandacht wordt geschonken aan de biodiversiteit. De biodiversiteit moet namelijk behouden worden. Hieronder leggen wij je meer uit over het begrip natuurinclusief bouwen.

Biodiversiteit blijft bestaan

Waar vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen op dit moment leven, wordt misschien over een aantal jaar wel een nieuwbouwwijk gebouwd. Dat betekent dat hun leefgebied verdwijnt. Om dit tegen te gaan is er een goede oplossing bedacht. Er bestaan namelijk verschillende tillen en verblijfplaatsen die in wijken en woningen kunnen worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de bovengenoemde dieren zich hier kunnen voortzetten, en dus gewoon hun gang kunnen blijven gaan. En dat is een prettig idee, want zo voorkom je dat deze dieren het op den duur moeilijk gaan krijgen. Deze producten kun je vinden op Unitura.nl.

Beter klimaat

Naast dat we denken aan de dieren, kunnen we ook denken aan de mens. Dankzij natuurinclusief bouwen ontstaat er namelijk een beter klimaat. Want naast het creëren van verblijfplaatsen voor dieren, valt er nog veel meer onder natuurinclusief bouwen. Zo kun je ook denken aan groene daken, groene gevels en een groene tuin. En groen werkt verkoelend én isolerend. 

Als we kiezen om de grijze tuin te vervangen door een tuin vol planten en gras, is de tuin koeler. Als iedereen dat doet, wordt de stad koeler. En daarmee ga je eventuele hittegolven misschien wel tegen. Bovendien werkt groen ook isolerend. Neem bijvoorbeeld de gevel van jouw huis die bedekt is met planten. Al deze planten kunnen heel wat zon tegenhouden. Maar ook kunnen al deze planten het regenwater opvangen tijdens een hoosbui. Hierdoor worden overstromingen tegengegaan. Redenen genoeg om voor meer groen te kiezen, dus.

Gezondere leefgebieden

Wist je dat groen een positief effect heeft op ons allemaal? De natuur werkt ten eerste stressverlagend. Wanneer we namelijk allemaal natuur bij ons in de buurt hebben, is de kans groot dat je ook vaker de natuur opzoekt. En wanneer je je in de natuur bevindt verlaagt je stressniveau. Bovendien is het buiten zijn een stuk gezonder dan wanneer we binnen onze tijd doorbrengen. Ook hebben planten natuurlijk een luchtzuiverende werking. Natuurinclusief bouwen brengt dus eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee.

onlino

Gerelateerd