Zo zorg jij goed voor je motor

 Zo zorg jij goed voor je motor

Als je net een nieuwe motor aangeschaft hebt, ga je er natuurlijk nog heel netjes mee om. Naarmate je het voertuig langer hebt, ga je er vaak wat minder voorzichtig mee om. Toch is het wel goed om de motor goed bij te houden om bijvoorbeeld de levensduur te verhogen en te zorgen voor je veiligheid. Hier geven wij een aantal tips over hoe je je motor goed verzorgd.

Volg het onderhoudsschema

Vaak wordt er door je garage een onderhouds- of serviceschema aangegeven.. Het is goed om dit schema wel aan te houden, zo voorkom je plotselinge hoge kosten. Er wordt dan een onderhoudscheck gedaan en eventuele problemen worden verholpen. Je moet dan wel zorgen dat je alle documentatie van het onderhoud goed bewaard, inclusief alle facturen, notities en uitgevoerde werkzaamheden. Daarmee kun je altijd nakijken wanneer de laatste check is geweest. 

Houd je voertuig veilig

Kijk eens in de zoveel tijd naar of alles nog wel werkt zoals het hoort op je motor. Bijvoorbeeld de koplampen, richtingaanwijzers en claxons moeten goed werken. Maar ook de banden en remmen moeten eens in de zoveel tijd even gecontroleerd worden. Vaak worden deze controles ook wel gedaan bij de garage, maar je kunt zelf voor de zekerheid ook eens in de zoveel tijd even kijken.

Rij voorzichtig

Als je de motor start, is het niet slim om er gelijk mee weg te rijden. Wanneer je de motor eerst een paar minuten laat draaien, warmt het de olie op. Dit voorkomt veel slijtage. Ook moeten opletten dat je niet te agressief rijdt. Zo kunnen bij zo’n rijstijl je banden sneller slijten en de remblokken kunnen verslechteren. Door agressief te rijden verbruik je bovendien ook veel brandstof. 

Berg je voertuig goed op

Bijvoorbeeld in de wintertijd gebruik je je motor vaak minder. Dan is het belangrijk dat je motor veilig opgeslagen wordt. Door hem in een droge en overdekte plaats neer te zetten weet je zeker dat hij veilig staat. Als het voor je niet mogelijk is om je motor in bijvoorbeeld een garagebox te zetten, kun je ook een motorhoes kopen om hem alsnog te beschermen. 

Check je verzekering

Je moet je motor sowieso WA verzekerd hebben. Daarnaast zijn er nog extra mogelijkheden om aanvullend te verzekeren. Door je motor zo goed mogelijk te verzekeren, blijft deze in goede staat. Bij de motorverzekering van InShared kun je zelf uitkiezen welke verzekering het best bij jouw past.

onlino

Gerelateerd