Bescherm jezelf in huis voor ongelukjes: hier 4 tips

 Bescherm jezelf in huis voor ongelukjes: hier 4 tips

De meeste ongelukken gebeuren in huis. Vooral met kinderen en huisdieren is de kans groter dat er weleens wat kapotgaat in jouw huis: een kitten die in de gordijnen hangt, een kind dat een vaas omstoot of een bal die door de ruiten vliegt. Klinkt jou dit bekend in de oren? Wellicht zijn de onderstaande vier tips erg handig voor jou om kleine ongelukjes in huis te voorkomen.

Meest voorkomende ongelukken

Wist je dat de meeste ongelukken die in huis gebeuren, valongelukken zijn? Mensen glijden bijvoorbeeld uit over een kleedje op de vloer, door spullen die op de trap zijn neergelegd of we glijden uit op de gladde tegels in de badkamer. Om deze ongelukken te voorkomen, moeten we actie ondernemen in en rondom het huis.

1 In de badkamer

In de badkamer is het verstandig om voor stroeve badkamertegels te kiezen. Ook kun je een anti-slipmatje in de badkuip of douche plaatsen, zodat je niet uitglijdt. Voor de ouderen kan het ook fijn zijn om een beugel aan de muur te bevestigen, zodat je makkelijk kunt opstaan vanaf het toilet of vanuit de douchecabine. Wanneer jij kinderen in huis hebt rondlopen, is het verstandig om voor een thermostaat te gaan waar kinderen zich niet aan kunnen verbranden.

2 In de keuken

Vooral als je op gas kookt, is de kans aanwezig dat je weleens de vlam in de pan krijgt. Wanneer dit gebeurt, moet je een deksel op de pan leggen. Zo komt er geen zuurstof meer bij het vuur, waardoor het vuur zich dooft. Ga in ieder geval nooit met water de pan proberen te blussen: het water maakt het vuur alleen maar erger, met alle gevolgen van dien. Onder andere brandschade wordt verzekerd wanneer je een inboedelverzekering hebt afgesloten.

3 Voorzie jouw woning van CO- en rookmelders

De meeste woningen zijn wel voorzien van rookmelders, maar wanneer heb jij voor het laatst gecheckt of deze het nog deden? Ook moeten rookmelders niet alleen in gangen en op de zolder hangen, maar vanaf 1 juli 2022 moet zelfs op elke verdieping minstens een rookmelder hangen. Naast rookmelders is het belangrijk dat jij jouw woning ook voorziet van CO-melders. Deze geven een melding wanneer er te veel koolstofmonoxide is gedetecteerd in het huis. Koolstofmonoxide ruik en zie je niet, maar je kunt er wel bewusteloos van raken. Hang de CO-melders lager dan de rookmelders.

4 Maak regelmatig de wasdroger schoon

Een klusje dat we veel vergeten, is het filter schoonmaken van de wasdroger. Toch is dit van groot belang. Wanneer je dit blijft uitstellen, is de kans op brand groter en voordat je het doorhebt slaat de brand verder uit naar de rest van jouw huis. Een opstalverzekering kan schade door brand dekken. Bij Alpina kun je binnen een handomdraai jouw huis verzekeren.

onlino

Gerelateerd