Zo kun je de buxusmot bestrijden op een gifvrije manier

 Zo kun je de buxusmot bestrijden op een gifvrije manier

De buxusmot bestrijden is mogelijk op een natuurlijke manier. Want heb je een mooie buxus in jouw tuin maar last van de buxusmot? Dan geven wij jou in dit artikel tips hoe je kunt voorkomen dat de buxusmot jouw buxus vernietigt. De rups van een buxusmot kan namelijk in korte tijd veel eten uit jouw buxusplant voordat zij zich ontpoppen tot een mot. Eigenlijk spreken we dus over het bestrijden van de buxusrups en niet van de buxusmot.

De buxusmot is een vlinder met een zwart-witte kleur en komt van oorsprong niet voor in ons land maar komt eigenlijk uit Azië. De rupsen dienen als voedsel voor verschillende vogels zoals de koolmees. Maar ook voor lieveheersbeestjes. Het beste is dus om de buxusmot te bestrijden op een natuurlijke manier zodat je het natuurlijke evenwicht in stand houdt. En jij geen last meer hebt van de buxusmot. In dit artikel lees je hoe de buxusmot te bestrijden op een gifvrije manier

Tijdig controleren op rupsen

Als je al in het voorjaar jouw buxus controleert op aanwezigheid van rupsen van de buxusmot, kun je tijdig beginnen met (natuurlijke) bestrijding. Vanaf april ongeveer zullen zij actief gaan worden in jouw buxus. Begin je last te krijgen van de buxusmot dan kun je deze herkennen door de dorre plekken in jouw buxusplant.

Gebruik geen gif

Wil je de buxusmot bestrijden, gebruik hiervoor dan geen gif want dit doodt namelijk ook de dieren die graag op jouw buxusplant afkomen. Zoals bijen en vlinders. Zo schaad je de natuur alleen maar verder en dat kan natuurlijk niet.

Hang vogelhuisjes op

Met vogelhuisjes kun je niet alleen meer vogels in jouw tuin aantrekken. Maar een vogelhuisje kan ook helpen bij het bestrijden van de buxusmot. Want de vogels zullen dan in jouw tuin op zoek gaan naar voedsel. Zoals de rupsen van de buxusmot die in jouw buxus zitten. Wist je dat een vogel wel meer dan 500 rupsen per dag kan eten?

Gebruik een hogedrukspuit

Als je regelmatig een hogedrukspuit richt op jouw buxus, zullen de rupsen van de buxusmot snel verdwenen zijn. Het is de klus zeker waard. Van april tot en met oktober is de buxusmot actief dus in deze tijd zul je dit wekelijks moeten doen.

Vang de rupsen in gesloten zak

Heb je zelf rupsen gevangen of een deel van jouw buxus met rupsen weggeknipt? Gooi deze dan altijd weg in een gesloten zak want anders weten ze wederom te ontsnappen naar jouw buxus of naar die van jouw buren.

Gebruik geen tuinverlichting

Omdat buxusmotten afkomen op kunstverlichting, kun je deze het beste helemaal vermijden in jouw tuin. Misschien niet gemakkelijk maar het loont wel.

Laat kippen in je tuin

Niet alleen vogels lusten de rupsen van de buxusmot graag. Maar ook kippen houden ervan. Mocht je van kippen houden dan is dit ook een natuurlijke manier om de buxusmot te bestrijden.

Kies voor een alternatieve plant

Heb je regelmatig last van de buxusmot en vind je het bestrijden ervan toch veel werk? Dan kies je in plaats van de buxus liever voor een alternatieve plant. Laat je informeren bij het tuincentrum. Dit is misschien wel de makkelijkste oplossing .

Kortom, dat waren 8 tips om de buxusmot te bestrijden op een gemakkelijke manier. Maar ook vooral op een gifvrije manier ten gunste van onze natuur.

onlino

Gerelateerd